e-commerce 

Herbata angielska – dlaczego lubimy ją pić?

Wybierając się na zakupy do lokalnego sklepu lub supermarketu zauważyć możemy, że ich półki wręcz uginają się pod naporem wszelkiej maści kaw, herbat, czy napojów ziołowych. Wybór jest przeogromny – co więc sprawia, że Polacy tak chętnie sięgają po herbatę angielską? W ramach niniejszego artykułu postaramy się odpowiedzieć na to nurtujące zapewne niejednego czytelnika pytanie.

Jak wynika z badań prowadzonych na tysiącach losowych respondentów, zamiłowanie obywateli naszego kraju do angielskiej herbaty spowodowane jest przede wszystkim chęcią sięgnięcia po napój nieco bardziej egzotyczny niż typowy napar z liści herbaty serwowany w niemalże każdym domu. Rodaków kusi także wielowiekowa tradycja związana zarówno z przygotowywaniem tak zwanej English tea, jak również jej podawaniem. Wyspiarze zwykli bowiem przyrządzać swój ulubiony napar z mieszaniny liści herbacianych pochodzących z dalekich Indii oraz Cejlonu, wzmacniając dodatkowo smak wywaru śmietanką lub mlekiem.

Jak mówi właściciel sklepu Mario Delikatesy ,to właśnie te dodatki świadczą o niezwykłości herbaty angielskiej – w Polsce bowiem nie wykształciła się tradycja wzbogacania naparu z liści produktami mlecznymi. Mieszkańcy naszego kraju o wiele bardziej gustują w słodzikach, cukrze (białym i brązowym), czy też różnego rodzaju sokach wzmacniających smak napoju. Niejednokrotnie krajanie skłaniają się także ku spożywaniu naparu bez jakichkolwiek dodatków smakowych, a w goryczy dopatrują się prawdziwego smaku herbaty. Wywar przyrządzany po angielsku intryguje jednakże swoją niezwykłością – może to być także spowodowane faktem, iż jego przygotowanie wymaga przeprowadzenia całej finezyjnej procedury. Nie wystarczy bowiem wyłącznie zalać liście herbaciane wrzątkiem – należy to robić dwukrotnie, po czym pozostawić zamknięte naczynie na pięć minut. Po upływie tego czasu, tradycja zaleca wlanie do filiżanki najpierw pożądanej ilości mleka lub śmietany, a dopiero później dolanie do niej wywaru. Angielski zwyczaj nakazuje także, aby herbatę spożywać o ściśle określonych porach.

Najbardziej popularną i rozpowszechnioną w świecie jest tak zwana five o’clock, a więc przerwa mająca miejsce dokładnie o godzinie siedemnastej czasu angielskiego, kiedy to wyspiarze odrywają się od swoich codziennych obowiązków, by móc delektować się swoim ulubionym napojem.

Mimo, że w naszym kraju ceremoniał parzenia i podawania herbaty angielskiej nie przyjął się w tak konserwatywnej formie, to na przyjęciach, podczas spotkań rodzinnych, czy też na imprezach firmowych może nam zostać zaserwowana herbata przygotowana w stylu angielskim. Warto choć raz opuścić swoją strefę komfortu i skosztować napoju zmieszanego z jednym z wybranych produktów mlecznych, jako że jest to bezsprzecznie niezwykłe doświadczenie jednocześnie pokazujące na ile sposobów podać można ten – wydawałoby się – niezbyt wyszukany napój. My również możemy pokusić się o ugoszczenie członków rodziny lub przyjaciół odwiedzających nasze progi angielską herbatą. Nie tylko będzie to okazja, by zaznajomić ich z wyspiarską tradycją, ale także by poszerzyć ich kulinarne horyzonty!

Related posts

Leave a Comment