Breaking News

Makarony włoskie – jakie do jakich potraw?

Niektórym z nas wydawać by się mogło, że z makaronem jest podobnie jak z naszym polskim przysmakiem – ziemniakami, a więc niezależnie od odmiany smakuje doskonale. Jest to oczywiście prawda, jednakże we włoskiej tradycji dużym nietaktem jest wykorzystanie rodzaju stosowanego typowo jako składnik zupy i przygotowanie na jego bazie dania stricte mięsnego. W dzisiejszym artykule zaznajomimy się z najpopularniejszymi makaronami włoskimi oraz dowiemy się do przyrządzenia jakich potraw powinny zostać one zastosowane.

Załóżmy, iż przyrządzamy obiad, który składać ma się z dwóch dań, w obydwu natomiast powinien znaleźć się makaron. Pierwszą z takich potraw będzie zupa. Jeżeli ma być ona rzadka, jak na przykład bulion, zupa warzywna, czy zupa wiosenna, wysoce zalecane jest użycie makaronu typu armonie, cannolicchi lub cocciolette. Są to makarony o dosyć dużych rozmiarach, natomiast pod wpływem wody znacznie zwiększają swoją objętość. Oznacza to, że same w sobie stanowić będą bazę delikatnej zupy. Gdy jednak zaplanowaliśmy sobie, że pierwszym z dań jakim pragniemy oczarować naszych gości będzie gęsty krem, o wiele lepszym pomysłem będzie sięgnięcie po creste di galli, francesine lub fussiloni. Zwłaszcza ten ostatni typ jest popularny i często gości na rodzimych stołach. Nie ma się co dziwić – są to bowiem popularne i kochane zwłaszcza przez dzieci świderki, które w przeciwieństwie do pozostałych odmian makaronu bez problemu znajdziemy niemalże w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie!

Przejdźmy teraz do dania głównego. Stanowić je może potrawa mięsna z dodatkiem odrobiny makaronu, pyszna zapiekanka lub pożywna sałatka (także na ciepło). W pierwszym z przypadków zachęcamy do sięgnięcia po sprawdzony, pyszny produkt w postaci spaghetti. Sprawdzi się on wręcz doskonale z mięsem mielonym, a jeżeli dodamy do niego jeszcze odrobinę sosu pomidorowego i przypraw, przygotujemy popularne na całym świecie spaghetti po bolońsku.

Jak mówi szef kuchni włoskiej restauracji z Krakowa, do zapiekanek z kolei warto zastosować capello neaopletano, farfalle, czy też spiralne gemelii. W połączeniu z sosem, odrobiną mięsa i warzywami stanowić będą one bezsprzecznie ucztę dla podniebienia i zachwycą zarówno domowników jak i gości, którym to postanowimy zaserwować taki oto specjał. Na koniec omówmy makarony sprawdzające się nadzwyczaj dobrze we wszelkiej maści sałatkach. Włoscy szefowie kuchni przyrządzając je sięgają przede wszystkim po gigli, lumachine oraz skośne mostaciotti.

Przedstawiliśmy wyłącznie kilka najpopularniejszych odmian makaronu, jako że w restauracjach (szczególnie tych działających na terenie słonecznej Italii), szefowie kuchni nie boją się eksperymentować oraz łączyć tradycji z nowoczesnymi trendami w sztuce kulinarnej, sięgając po o wiele bardziej nietypowe z ponad 100 odmian makaronu! My również możemy zabawić się w wizjonerów w swojej kuchni, dodając popularny makaron „rurki” do zapiekanki lub wrzucając nieco „muszelek” do sałatki wiosennej.

Ogranicza nas bowiem wyłącznie własna wyobraźnia i poczucie estetyki. Nikt bowiem nie nakłoni nas, abyśmy ściśle przestrzegali zasad regulujących preferowaną do danego typu dania odmianę makaronu. Jedyną barierą na jaką możemy się natknąć w naszych poszukiwaniach wyjątkowych smaków może być dostępność niektórych typów rzeczonego produktu, jako że co bardziej finezyjne nie znajdą się bowiem prawdopodobnie na półkach lokalnych sklepów. Od czego jednak są zasoby sieci Internet!?